Festival: Black History Month

Datum: vr 01 jun tot zo 01 jul 00:00
Waar:Diverse locaties
Website:

Op zondag 1 juli 2018 is het precies 155 jaar geleden dat de Trans-Atlantische slavernij werd afgeschaft door Nederland in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Stichting Untold is van mening dat dit een belangrijke aanleiding is om een educatief programma speciaal voor jongeren op te stellen en te programmeren de gehele maand juni 2018 onder de noemer Black History Month Amsterdam.
De naam `Black History Month Amsterdam’ geeft het internationaal karakter aan. In Engeland vindt de Black History Month plaats in de maand oktober en in de Verenigde Staten in de maand februari.
Het thema kolonialisme en slavernij wordt in alle facetten en door middel van verschillende activiteiten (o.a. dialogen) overgebracht naar jongeren die woonachtig zijn in Amsterdam, wat past bij de doelen en visie van het beleid Gedeelde Geschiedenis van de gemeente Amsterdam.
Programma
Tijdens de Black History Month Amsterdam staan er verschillende activiteiten op het programma. We openen de maand met verschillende acts & speeches en een passende voorstelling van Untold genaamd `Konfo in Podium Mozaiek op vrijdag 1 juni. Untold staat bekend om de manier hoe zij verhalen vanuit hun eigen culturele achtergrond en perspectief op artistieke wijze presenteren aan een breed publiek, waaronder jongeren.
De rest van de maand zullen er diverse Black History workshops, lessen, seminars, African dance en drum workshops en een city tour plaatsvinden in samenwerking met de OBA, Swazoom, Blaka-Online, Unify Movement, Weekend College, Eternity Percussion en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Ook worden er op een aantal basisscholen en middelbare scholen in Amsterdam interactieve lessen verzorgd over de slavernijgeschiedenis. Op 1 juli vindt er een afsluitingsbijeenkomst plaats op het welbekende Keti Koti Festival in het Oosterpark. Jongeren gaan in dialoog met beleidsmakers over diversiteit aan achtergronden, verhalen en geschiedenis bij het vormen van het beleid. Bijna alles is gratis te bezoeken om het toegankelijk te maken voor jongeren, studenten en jongvolwassenen.
Voor het volledige programma en meer informatie over de Black History Month: https://untold.nl/black-history-month-amsterdam/ 
Stichting Untold
Untold is een culturele organisatie gericht op tieners, jongeren en jongvolwassenen die bezig willen zijn met kunst en cultuur, waarbij vooral West-Afrikaanse en Afro-Caribische dans- en muziekstijlen centraal staan. Ze staat bekend om haar multidisciplinaire theater- en dansproducties en de wijze waarop de doelgroep wordt begeleid en gecoacht in hun artistieke ontwikkeling. Het grootste doel is het empoweren van jongeren door middel van verschillende activiteiten op het gebied van identiteit en cultuur. Alle activiteiten en projecten worden in het kader van deze visie georganiseerd, waaronder ook de theater- dansproducties. Untold vindt het van belang om kinderen, tieners en jongeren van Afrikaanse origine bewust te maken van hun identiteit, hun historie en hun toekomstperspectief. Door het gebrek aan kennis met betrekking tot hun identiteit en hun historie is er vaak sprake van verdwaalde jeugd, jeugd dat zich slecht laat inspireren en zichzelf spiegelt met de wijze waarop de media, het onderwijssysteem en de maatschappij hun portretteert.
Black History Month Amsterdam
Untold heeft het initiatief genomen om een Black History Month te organiseren geconcentreerd op Amsterdam. Black History is altijd al een vast onderdeel geweest van het aanbod van Untold. Het onderwijzen van kinderen en jongeren van alle etniciteiten over belangrijke historische aspecten uit de Afrikaanse geschiedenis is zeer van belang en realiseert een wederzijds respect voor elkaar. De onderwerpen die tijdens deze maand worden behandeld gaan vooral over de Trans-Atlantische slavernij en het kolonialisme. Untold heeft de maand juni gekozen als de Black History Month in Nederland, omdat het precies past in de visie van bezinning en herdenking als het gaat om kolonialisme en slavernij en de toeleiding naar de viering van de officiële afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. De Black History Month Amsterdam start op vrijdag 1 juni en eindigt op zondag 1 juli in het Oosterpark tijdens het Keti Koti festival.
Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam in het kader van het programma Gedeelde Geschiedenis, www.amsterdam.nl/gedeelgeschiedenis.
Projectteam: Otmar Watson (projectleider), Taneesha Sijmons (PR en Marketing), Reanchello Anastacia (productieleider) en Surya Nahumury (coördinatie Educatie).