Beneatha’s Place

Datum: za 02 jun 20:00 tot zo 03 jun 17:00
Waar:Bijlmer Parktheater
Website:https://www.bijlmerparktheater.nl/nl/beneathas-place

Na de succesvolle voorstellingen van A Raisin in the Sun gaat Well Made Productions, winnaar van de Stimuleringsprijs van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017, verder met de trilogie over zwarte identiteit in een witte wereld. Deel twee, Beneatha’s Place, wordt gespeeld door een cast van 6 acteurs, namelijk Joy Wielkens, Fockeline Ouwerkerk, Jetty Mathurin, Boris van der Ham, Mandela Wee Wee en Yorick Zwart en wordt gemaakt in coproductie met de Stadsschouwburg Amsterdam. Een voorstelling die het zwart-wit vraagstuk niet schuwt, maar omarmt en uitdaagt. Beneatha’s Place gaat op 3 mei in première in de Stadsschouwburg Amsterdam en vervolgens op tournee.

Beneatha’s Place
In het tweede deel van dit drieluik over de familie Younger, zien we dochter Beneatha Amerika verruilen voor Nigeria. Wanneer de onafhankelijkheidsstrijd dramatische gevolgen heeft voor haar man en haar kind, wordt ze gedwongen haar plaats in de wereld opnieuw te bepalen. Vijftig jaar later keert ze terug naar de noodlottige plek van toen. Opnieuw wordt ze geconfronteerd met haar verlies, en met de erfenis van een strijdvaardig leven.

Beneatha’s Place is een voorstelling over toekomstbeelden, hemelhoge ambitie en het verlies van je grote liefde. Over je plek moeten vinden in een verdeelde wereld, en over de geschiedenis die je met je meedraagt. Een voorstelling die het politieke niet schuwt en het debat aangaat. Dit tweede deel van de trilogie over zwarte identiteit in een witte wereld maakt het persoonlijke politiek, en het politieke persoonlijk.

Uit het juryrapport van Amsterdamprijs voor de Kunst 2017: ‘Well Made Productions draagt actief bij aan het ontwikkelen en realiseren van een theaterrepertoire dat een breder Nederlands cultureel divers publiek kan aanspreken, interesseren en bedienen. Maar ook een wit publiek in aanraking brengt met nieuwe verhalen en perspectieven.’

Regie Teunkie van der Sluijs
Tekst Kwame Kwei-Armah (Artistiek Directeur Young Vic, London)
Vertaling Esther Duysker
Cast Joy Wielkens, Fockeline Ouwerkerk, Jetty Mathurin, Boris van der Ham, Mandela Wee Wee, Yorick Zwart
In coproductie met de Stadsschouwburg Amsterdam

Over Well Made Productions
Hart en ziel van het in 2015 opgerichte Well Made Productions zijn producenten Samora Bergtop en Ellen Tjon A Meeuw. Well Made Productions reageert op en creëert in het huidige tijdsgewricht en vertelt verhalen door middel van theater, film en fotografie, vanuit een bi-cultureel perspectief. De Raisin Cycle is het resultaat van de zoektocht naar herkenbare verhalen die passen binnen het referentiekader van Bergtop, als dochter van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Voor het eerste deel, A Raisin in the Sun ontvingen zij de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 (categorie ‘stimulering’). De Stadsschouwburg Amsterdam is coproducent van Beneatha’s Place en de daarop volgende delen van de Raisin Cycle en de readings.