African Diaspora Performing Arts Festival

Datum: do 22 nov tot za 24 nov 00:00
Waar:Bijlmer Parktheater
Website:http://www.untold.nl%20

Untold organiseert op 22, 23 en 24 november 2018 het African Diaspora Performing Arts festival in het Bijlmer Parktheater. Hét interdisciplinaire festival waar bezoekers deel kunnen nemen aan en kennis kunnen maken met Afrikaanse kunstvormen op een professioneel podium.

Het thema van dit eerste festival is &#822De Kracht van de Afrikaanse diaspora”. Op het festival zijn internationale uitwisselingsprogramma’s een belangrijk en vast onderdeel van het aanbod van Untold. Het opzetten en uitvoeren van het African Diaspora Performance Arts Festival is uniek in Amsterdam. Het festival kenmerkt zich door de verbinding die wordt gelegd tussen verschillende West-Afrikaanse en Afro-Caribische kunstvormen. Daarbij worden nieuwe stijlen zoals Afrodans naar voren gebracht. Naast dat Afrikaanse traditionele kunstvormen een podium krijgen, wordt ook aandacht besteed aan de verbinding met hedendaagse kunstvormen. Dit maakt het festival vernieuwend, vooruitstrevend en uniek. Untold realiseert hiermee een interdisciplinair festival waarbij Afrikaanse kunstvormen centraal staan.

 

Untold

Stichting Untold is een culturele organisatie gericht op tieners, jongeren en jongvolwassenen die bezig willen zijn met kunst- en cultuur, waarbij vooral West-Afrikaanse en Afro-Caribische dans- en muziekstijlen centraal staan. Untold staat bekend om haar multidisciplinaire theater- en dansproducties en de wijze waarop de doelgroep wordt begeleid en gecoacht in hun artistieke ontwikkeling. Het empoweren van jongeren door middel van verschillende activiteiten op het gebied van identiteit en cultuur is ook een belangrijke doelstelling van Untold.

 

Tijdens het African Diaspora Performing Arts Festival staan er diverse interessante workshops en voorstellingen op het programma verdeeld over 3 dagen. Hieronder lichten we een aantal interessante activiteiten uit:

 

Het middagprogramma op donderdag 22 november 2018 start met een symposium &#822Crossing Borders onder leiding van Dr. Aminata Cairo. Belangrijke sprekers zijn Stephanie Archangel over Afrofuturism, Kofi Orunmila en May Akoeba van Blaka Online over hun boek: Winti, een Afro-Surinaamse spirituele wetenschap voor holistisch welzijn.

 

Het avondprogramma op donderdag 22 november staat in het teken van Neo-tradities. Traditionele West-Afrikaanse kunstvormen worden verbonden aan hedendaagse kunstvormen die op deze avond gepresenteerd zullen worden. We laten met neo-tradities zien hoe oude West-Afrikaanse dansstijlen en kunstvormen een mooie inspiratie zijn voor het hier en nu. De volgende artiesten staan o.a. op het programma: Danstheatergezelschap Untold, dansgezelschap ACE uit Birmingham en OTION

 

Black Harmony zal op vrijdag 23 november hun muziektheatervoorstelling KRA spelen i.s.m. Untold. Kra is een andere benaming voor de ziel afkomstig uit de Fante-Akan. In de voorstelling KRA gaan 7 mannen een spirituele reis maken middels muziek. Wat is de essentie van man zijn? Is er een spirituele balans en hoe belangrijk is dit oor zwarte mannen? Verder is er een African fashionshow en dansvoorstelling genaamd Continent Between.

 

Speciaal voor jongeren wordt op zaterdag 24 november 2018 de Afrodance Showcase georganiseerd. Afrodance is wereldwijd niet meer weg te denken uit de jongeren urban cultuur. Op social media vindt je continue filmpjes van  jongeren en jongerengroepen die hun beste Afrodance moves tonen. Topchoreograaf Serge Koffi is ambassadeur van deze dag. Hij verzorgd in de middag samen met Precious Alvares Afrodance workshops en masterclass voor kinderen en jongeren in het Bijlmer Parktheater. In het avondprogramma is er showcase met optredens van buitenlandse en lokale acts. Ook is er een randprogrammering met een expositie Arteast van Darryl Veldman en aankleding en entertainment van Wildvreemd.

 

Voor het volledige programma verwijs ik u naar onze website: www.untold.nl.

Producent en artistiek leider: Otmar Watson, Programmeringsteam: Nyanga Weder, Emilie van Heydoorn en Tania Monteiro, Productieteam: Reanchello Anastacia en Aisha Martina, PR en marketing: Taneesha Sijmons.

 

Het African Diaspora Performing Arts festival is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Zuidoost) en het VSB Fonds.