Studenten brengen gezellige kerst

Nodig je buur uit tijdens de kerstdagen! Dat is de gedachte achter het initiatief ‘Buurten’. Buurten wil de heersende eenzaamheid in Nederland tegengaan, beginnend in de Amsterdamse Bijlmer. Dit doel wordt gerealiseerd door buren bij elkaar te brengen aan de hand van een kerstdiner die buren zelf voor elkaar organiseren. Buren nodigen elkaar uit en genieten samen van de kerstdagen. Het initiatief start in de Bijlmer vanaf 6 december aanstaande.


Hoe kan jij ‘Buurten’?
Bij verschillende punten in de Bijlmer kunnen geïnteresseerden een uitnodigingskaart ophalen. Deze kaart schrijven de deelnemers zelf, waardoor zij er een persoonlijke twist aan kunnen geven. Daarnaast laat Buurten potentiële deelnemers niet met lege handen achter. Aan de uitnodiging is namelijk een kerstboomhanger voor zowel de ‘organiserende buur’ als de ‘gast buur’ toegevoegd. Het initiatief geeft deelnemers de vrijheid om de kerstdagen zelf in te vullen. Op de uitnodigingskaart kunnen deelnemers dan ook aangeven voor welke datum en tijd zij hun buur graag willen uitnodigen. De buur die de kaart schrijft, bezorgt hem bij de buur die hij/zij wil uitnodigen. De buur die deze ontvangt, laat zien dat hij/zij de uitnodiging accepteert door deze te beantwoorden. Vanaf nu kan de organisator zich aanmelden op de website van Buurten en kan door aanmelding profiteren van een gratis box vol amusement.

Waarom ‘Buurten’?
Eenzaamheid en sociale isolatie is ondanks alle faciliteiten een veel voorkomend probleem in Nederland. Uit recent onderzoek van de Gemeente Amsterdam is gebleken dat 19% van de inwoners van de Bijlmer zich vaak eenzaam voelt. Hiermee is de Bijlmer het eenzaamste stadsdeel van Amsterdam. Eenzaamheid is een complex probleem. Psychologe Anneke van Rossum: &#822Een groot deel van eenzaamheid is niet het letterlijk alleen zijn, maar het door anderen niet begrepen worden. Het gevoel dat het niemand echt iets uitmaakt hoe het met je gaat.” Uit dit probleem vloeien meerdere, vaak ernstige, problemen. Eenzaamheid leidt tot depressies en suïcidale acties. Daarnaast verhoogt sociale isolatie en eenzaamheid de kans op een vroegtijdige dood met 50%. Het maken van nieuwe vriendschappen en het hebben van sociale contacten is de juiste remedie voor dit maatschappelijke probleem.

Wie is ‘Buurten’?
Dit initiatief wordt geleid door zes zeer enthousiaste studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Deze studenten willen samen met buren en andere betrokkenen zorgen voor een oplossing tegen eenzaamheid. Samen zijn zij ‘Buurten’.

Meer info
Het initiatief is gaande in de periode tijdens en rondom kerst 2018. De uitnodigingskaarten zijn te verkrijgen bij Albert Heijn Ganzenhoef, buurthuis NoLimit, buurthuis Bonte Kraai, Buurtwerkkamer Samen Sterk (Gravestein 30) en wooncentrum Garstkamp. Meerdere punten worden op een later tijdstip nog bekend gemaakt. Deelnamekosten zijn niet aanwezig. Bezoek de site voor meer informatie (https://www.buurtenindebijlmer.nl/), of neem contact met ons op. Ga jij buurten met kerst?