Grofvuilchauffeur worden?

Grofvuilchauffeur Alex Folla werkt al bijna 25 jaar voor de gemeente. Zijn werk bij stadsdeel Zuid is in de loop van de tijd behoorlijk veranderd, maar hij geniet nog elke dag van het buiten zijn. “Laatst lag er iemand te slapen op een oud bankstel.”

“Als jongetje was ik altijd al onder de indruk van die mannen achter de vuilniswagen”, vertelt Alex Folla.”Met die grote bak waar ze de zakken in smeten. Ik wilde zelf graag buiten werken én met mijn handen, dus zo ben ik erin gerold. Via het uitzendbureau. Ik ben altijd chauffeur geweest. Maar toen ik nog huisvuil deed, hing ik ook achter de wagen. Steeds afstappen en zakken gooien. Een goede manier om de wijken te leren kennen. Sinds 12 jaar doe ik grofvuil.”

Sieraden

Elke dag gaat Folla op pad om overal in Zuid het grofvuil op te halen. Parkeren naast de stapels op de stoep en dan alles inladen met de grijparm. Mooi werk, vindt hij. “Ik geniet van het vrije leven, steeds buiten zijn. Vroeger vond je nog weleens wat. Lampen, kastjes, soms een fiets of zelfs sieraden. Collega’s leverden lege flessen in die ze vonden en kochten dan een broodje voor het statiegeld. Maar nu mag je niks meer meenemen. Soms zie je dingen staan die nog honderden euro’s waard zijn en dan moet je die toch laten staan. Dat heeft te maken met integriteit. Ergens snap ik het wel, maar ik vind het ook een beetje onzin. Alles wordt toch weggegooid?”

Samen

De grofvuilchauffeur werkt op de wagen altijd samen met een collega. “Anders wordt het fysiek te zwaar. Vaak moet je spullen verplaatsen om het op te hijsen. En het is ook voor de veiligheid: je ziet veel meer als je met zijn tweeën bent. Af en toe maak je echt gekke dingen mee. Laatst wilden we even een bankstel optillen. Lag er iemand op te slapen! Ik schrok me de kolere. En we hebben ook weleens een dakloze gevonden die lag te slapen in een opgerold matras of in een container. Dan is het toch wel handig als je met zijn tweeën een beetje oplet. Als ik zo iemand oppak en hij valt in de wagen, is hij misschien wel hartstikke dood.”

Lege wijnflessen

Een andere bijzondere vondst deed Folla op de Ruysdaelkade. Bij de panden waar prostituees werken. “Toen we een kastje optilden, vielen er een vibrator en een opblaaspop uit. Dat was wel lachen ja. Vroeger deed ik ook ontruimingen. Op een keer vonden we in het huis van een man honderden lege wijnflessen. Allemaal vol gepist! Kun je je dat voorstellen? Bizar. We hebben ze gewoon in de bak gegooid, dat gaf natuurlijk een enorme stank. Een andere keer moesten we een snackbar ontruimen. Toen we de deur opendeden, roken we het al. Zo’n meur! In de vriezer was het één gore drab, krioelend van de beestjes. Dat is wel het mooie van dit werk: elke dag is anders.”

Agressiever

Natuurlijk zitten aan het werk ook vervelende kanten. “Als het zeiknat is of steenkoud bijvoorbeeld. Of als het glad is in deze stad, die steeds drukker wordt. Dan moet je tegenwoordig nog beter opletten. Mensen zijn soms agressiever dan 25 jaar geleden. Ze beginnen meteen te toeteren of steken hun middelvinger omhoog als je staat te ‘kranen’. Ik heb weleens een akkefietje gehad, ja. We proberen heus wel aan de kant te gaan, maar dat lukt niet altijd. En soms moeten we ruzie maken met mensen die alles willen hebben wat er staat. Zelfs als ik er al boven hang met mijn kraan laten ze zich niet wegjagen. Dat is behoorlijk irritant.”

Hollandse hits

Soms verlangt de grofvuilchauffeur weleens terug naar zijn beginjaren, toen ze nog met zijn drieën op een huisvuilwagen reden. “De collegialiteit was groter. We hadden boxjes op de wagen, dus altijd een muziekje erbij. We draaiden van alles en nog wat. Van house tot Hollandse hits. Dat vonden bewoners ook leuk. Ze kwamen vaak zelf naar buiten om hun zakken te geven. Ik herinner me zelfs een oud dametje dat elke week met een koetjesreepje aan kwam lopen. Dat zijn mooie herinneringen.”

In januari viert Folla zijn 25-jarig jubileum bij de gemeente. Gaat hij ook zijn 40-jarig jubileum halen? “Ik denk het wel, haha. Niet alleen vanwege de vrijheid, maar ik heb ook een prima salaris. Bovendien is het leuk om te helpen deze stad schoon te houden. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”

Bron: Gemeente Amsterdam