Ajax Challenge

Omar Ait Rahhou (21) weet wat hij in september gaat doen. Hij begint met een opleiding. Het heeft even geduurd voordat hij deze beslissing kon nemen. Nadat hij de middelbare school had afgemaakt, wilde hij verder leren. Maar wat? En hoe? De Ajax Challenge hielp hem op weg.

Want Ajax levert niet alleen topvoetballers. Samen met de gemeente richtte de club de Ajax Challenge op, een trainingsprogramma voor jongeren van 16 tot en met 27 jaar. Ze doen kennis, inzicht en vaardigheden op die hen helpen naar werk of opleiding. Het gaat om jongeren die geen stabiele thuissituatie hebben. Of jongeren die niet goed gaan op school. Of die uit de Top600 komen. Maar ook jongeren die het na hun vmbo-diploma even niet meer weten.

Steuntje in de rug

Bij de Ajax Challenge gaat het dus om jongeren die gewoon een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zo iemand is Omar Ait Rahhou. Vanaf zijn zesde woont hij in Nederland met zijn ouders en drie zussen. Hij bleef op het rechte pad en met zijn thuissituatie zit het wel snor. Alleen wist hij niet zo goed hoe het verder moest, nadat hij de middelbare school had afgemaakt.

Dingen dóen

Ait Rahhou: “Ik was lid van een voetbalclub en had allerlei baantjes. Maar ik wilde terug naar school om verder te leren. Iets doen dat bij mij past, voor later. Ik wist alleen niet hoe ik dat aan moest pakken. Ik ben van dingen dóen. En sport is echt mijn ding. Bij het Jongerenpunt van het stadsdeel zeiden ze: ‘Misschien is de Ajax Challenge wel wat voor je.’”

Trainingen en lessen

En zo geschiedde. Ait Rahhou begon met het programma, dat bestaat uit voetbaltrainingen en lessen over waarom je meedoet, wat je wil en wat je daarvoor nodig hebt. Ait Rahhou doet vooral mee om bezig te zijn, daarnaast werkt hij. Ait Rahhou: “Als je thuis blijft zitten, heb je niks. Ik ben graag actief met veel dingen.”

Op tijd komen

Ait Rahhou doet het erg goed bij de Ajax Challenge. “Op tijd komen vind ik normaal. Uiteindelijk doe je het allemaal voor jezelf. Later gaat ook niemand je helpen. Dus je kunt maar beter je best doen.” Hij heeft vooral een klik met Zaid el Morabiti, een van de trainers. Ait Rahhou kende hem al van het Nederlands zaalvoetbalelftal. “Wanneer hij een wedstrijd speelt, ga ik altijd kijken.”

Toekomstdroom

Na verloop van tijd ontdekte Ait Rahhou zijn toekomstdroom. “Ik wil jongeren in beweging brengen en houden. Ze helpen, niet alleen met sport maar ook met hun thuissituatie.” In september begint hij daarom bij ROC TOP met de tweejarige mbo-opleiding Sport en Recreatie. Ait Rahhou weet inmiddels veel over zichzelf: “Ik ben heel lief met mensen. Ik kan met iedereen opschieten. Dat is heel belangrijk, anders kom je er niet.”

Meer informatie