Black Female Achievers

Een beetje onzeker omdat ik mezelf nog geen achiever noem, maar toch gemotiveerd om er na vandaag één te worden tijdens het Black Female Achievers event, stap ik het W Hotel op vrijdag 13 oktober binnen…

Overrompelt door de prachtige zwarte vrouwen en de fancy locatie neem ik plaats. Moderator Astrid Elburg opent de middag eerlijk door aan te geven dat het ook voor haar spannend is vandaag. Hiermee is mijn spanning en onzekerheid stukken lager. Eenmaal in mijn ontspannen modus krijg ik adrenaline van de prachtige dichter BNICE. Zo prachtig als ze is, zo krachtig is haar gedicht. Schrijfster Hélène Christelle Munganyende draagt vervolgens een geweldige tekst voor. De enige onzekerheid die ik na haar voordracht nog heb, is of ik het droog heb gehouden en mijn mascara niet is uitgelekt. Zelfs dat zou niet uitmaken met de oprechte sfeer die Christelle brengt in de zaal. De tranen blijven komen, maar nu van het lachen als comedian Eloah Udenhout dansend het podium betreedt. Dagelijkse heftige ervaringen als zwarte vrouw in de Nederlandse maatschappij weet Eloah om te zetten in de leukste lachmomenten. Mijn ogen gingen over van tranen naar sprankeling bij het bewonderen van model Jessica Gyasi. Zij neemt ons mee in de keiharde modewereld, waar zij zich al jaren in staande houdt. Haar prachtige lange benen zijn niet uit het veld te slaan. Na onderzoek als sociaal agoog stapt ze nu de modewereld in met een camera voor haar eigen documentaire. In het iets te korte panelgesprek hierna, mag ik ook fotograaf Wayto Patmo en make-up artist Viola Sarkodee bewonderen. Gelukkig leer ik Viola, de founder van Teshura styling en de eerste make-up school voor de zwarte huid beter, kennen. Ze neemt ons mee in haar reis vanuit haar geboortestad Accra naar de geweldige ondernemer die ze nu is. Daar heeft ze enorm voor moeten doorzetten. Mijn achievement modus is echt geactiveerd na haar verhaal.

(Met de prachtige Jessica Gyasi)

In de pauze zijn er fancy hapjes #instagrammaterial. De verhalen van de sprekers hebben me gelukkig al gevuld met #foodforthought, want met de fancy hapjes alleen had ik het niet gered. Mijn hongerige gedachten verdwijnen snel als zangeres Poliana ons meeneemt naar een fijn gevoel met haar mooie stem. Wildcard winnares en prachtige verschijning Jessica Cue-Boateng geeft me nog een schop onder de kont. Als 23-jarige is zij de jongste deelnemer van de African Fashion Week. Met Fashion brengt ze haar Afrikaanse identiteit terug in haar kleding.

Domenica Ghidei Biidu brengt me terug naar de realiteit. Zij is een geboren strijder en heeft op dit moment invloedrijke posities in het rechtssysteem en de European Commission against Racism and Intolerance. Ondanks haar geweldige daden blijft ze dankbaar en geeft dit ook aan ons mee. Het tweede panelgesprek is een gesprek met Nancy Poleon, Sentini Grunberg, Dionne Schulf en Awura Simpe. Gelukkig heb ik een groot deel van dit panel al eerder gezien, want ook dit panel was veelste kort om te weten hoe geweldig deze dames zijn. De tweede wildcard winnares is strafrecht advocaat Natacha Harlequin. Na heel wat bewondering krijg ik bij haar verhaal ook een beetje angst. Zij geeft ons op basis van haar geweldige carrière als advocaat en eigenaar van een advocatenkantoor mee dat het heel belangrijk is om keuzes te maken. Laat dat nou net mijn zwakke punt zijn. Met deze laatste wijze les geniet ik extra van de mooie tonen van de viool van Shauntelle Baumgaard.

Volgend jaar ben ik er zeker weer bij!*

*Als Female Achiever en wellicht wel als onderdeel van het programma…

BIJLMERenZO – Shaneequa