VREEMD: Sessie over relaties

 

De liefde is rooskleurig, gevuld met extase, maar zit vol met vragen en beproevingen.

Daarom is praten over liefde net zo belangrijk als liefhebben zelf. Theatermaker Darryl Veldman introduceert daarom VREEMD in het Bijlmer Parktheater. Een bijeenkomst die gefocust is op het bespreekbaar maken van obstakels, ervaringen en meningen in relaties. De gespreksstof zal Darryl verwerken in zijn nieuwe theatervoorstelling.

 

Familiebanden

De meerderheid van de aanwezigen kwam uit gebroken gezinnen. Je familie legt de basis voor hoe je reageert op ervaringen, gevoelens en contact met anderen. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn als je opgroeit zonder vader of mannelijk rolmodel. Dan ben je namelijk niet van kind af aan gewend hoe een relatie tussen een man en een vrouw kan zijn.

Een aanwezige jonge man vertelde dat zijn moeder altijd zei: “Je lijkt op je vader!” Maar waarom zei ze dat? Hoe kan je lijken op een man die in jouw beleving een slecht voorbeeld is?

Relaties en angst

De verschillen tussen mannen en vrouwen werden ook besproken. Wie maakt er ruimte voor het bespreken van conflicten? De man of de vrouw? Laat je op een feestje merken dat je ruzie hebt met je partner? Hoe perfect kun je zijn als stel of als individu binnen de relatie? De verwachtingen liggen soms angstvallig hoog. Te hoge verwachtingen van jezelf en de ander zorgen voor meer frustraties dan oplossingen. Laat verwachtingen dus liever los en communiceer om ruimte te maken voor heling van je relatie.

Mannen en vrouwen

Tijdens de bijeenkomst waren de mannen heel erg open over hoe zij zich voelden binnen een relatie, iets wat de vrouwen erg waardeerden. De mannen hebben behoefte aan ruimte en aandacht. De vrouwen wilden graag weten wat zij moeten doen om de mannen ruimte te geven en niet te opdringerig te zijn. Het antwoord was: “Het enige wat wij nodig hebben is een hand op onze schouder.”

Zonder vooroordelen

Alles kwam eigenlijk weer uit op liefde. Niet perse liefde in een relatie, maar ook liefde die we allemaal met elkaar delen. De avond heeft ruimte gemaakt voor het delen van ervaringen en gevoelens. Een avond zonder vooroordelen, waarna iedereen vol positieve energie weer naar huis kon gaan.

BijlmerEnZo -Oriane