I’m black, you’re black

Wijzer Kijken ging deze maand over Colourism: het fenomeen van discriminatie binnen o.a. de black community. Discriminatie kan leiden tot zelfhaat of (sociale) identiteitscrisis.

Hoewel er binnen de zwarte gemeenschap(pen) verschillende huidtinten bestaan, bestaat er ook een grote overeenkomst: de aanwezigheid van het huidpigment melanine. Door termen als lichtskin, brownskin en darkskin te gebruiken, blijven mensen met melanine in hun huid elkaar onderscheiden. Het is een feit dat hoe donkerder de persoon is, hoe meer onderdrukking, racisme en/of seksisme de persoon ervaart. Tijdens de bijeenkomst in NoLIMIT kwam naar voren dat de zwarte gemeenschap zich meer moet richten op empowerment dan op segregation!

Shanelle Beek, Kadija Kabba en Rayvano Nkruma – BIJLMERenZO