Sfeervolle BankjesDag in Amsterdam Zuidoost

Op 4 september was het BankjesDag in Amsterdam Zuidoost. Op 15 plekken verspreid over de hele buurt ontmoetten buren elkaar. Vanwege de regen moest overal wat geimproviseerd worden qua locatie, maar het was overal toch sfeervol. Bij elke BankjesHost was het weer anders. Ali Soeperman kwam overal even langs om een coctailsoepje te serveren met een verhaal over de verassende groente- en fruitingrediënten.

Op het Seegersplein in Gein waren de buren erg blij dat ze eindelijk eens tijd namen om gezellig samen te komen. In Gein schoven ook bij gastouder Yvon de buren aan, alsof ze samen op de camping waren. Ze bleven lachen, ook al waaide de partytent zowat weg. Bij de Brakke Brunch in Heesterveld schoven steeds meer brakke studenten aan en ook de nieuwe buurthuiskamer in Hoptille was open. Vanwege de regen waren ze binnen gaan zitten, maar tussen de buien door werd er wel geskate op straat. Bij Multibron in Venserpolder schoven allerlei voorbijgangers aan, verrast door de spontane actie in het kader van BankjesDag. De bewoners van De Brecht zaten lekker onder een afdakje zelfgemaakte soep te eten met de buren en ook radio Steunkous was op bezoek. Ook in de Kolfschotenstraat kregen ze een bezoekje van radio Steunkous en zij schoven daarna aan bij het bankje in de 2e Kekerstraat. In de K-buurt waren nog meer bankjes, namelijk Fatu Bangi bij de ateliers van Kruitberg en de picknick-bank voor het winkelcentrum van HartVoorDeK-Buurt. Bankjeshost Mike strijdt al langer voor meer bankjes en gezelligheid in de openbare ruimte van Kraaiennest, dus hij was blij dat hij mee kon doen met het BankjesCollectief. ZuidoostTV kwam ook bij een aantal bankjes langs voor ‘the talk of the town’. Op het bankje aan het water bij Mama Aisa klonk verassende muziek vanuit alle windstreken en even verderop onder de flat Grubbehoeve werd heerlijke Antilliaanse taart geserveerd. Verscholen tussen de flats Frissenstein en Daalwijk ligt de sfeervolle moestuin Groene Vingers, waar zelfgemaakte, suikervrije cake en frambozen uit de tuin gegeten werden. Ondanks de goede gesprekken hielden de internationale studenten van Darlingstraats Best Bench het na een tijdje in de kou zitten voor gezien. De Buurtmooimakers in Heesterveld hadden een beter alternatief. Zij konden met z’n allen in de collectieve ruimte om hun kunstwerken te schilderen. De dames van Wan Pipel verlieten hun feestlocatie bij de mooie rode poefjes in Venserpolder om in een portiek te schuilen voor de regen. De sfeer zat er de hele middag toch goed in met vrolijke verhalen, raadsels en liederen.

Op 18 september is er een landelijke BankjesDag. Hopelijk is het weer dan lekker zomers, zodat alle mensen in Zuidoost sowieso al buiten zijn en er nog meer mensen kunnen mee genieten van de spontane gezelligheid op zo’n speciale BankjesDag. Natuurlijk doet Amsterdam Zuidoost ook op 18 september weer mee! Voor meer informatie of het aanmelden van een bankje: www.bankjescollectief.nl.

Jeltje van Nuland – BIJLMERenZO