Muziek maakt hoerig… Iedereen is 18+, toch?

‘’Iedereen is 18+, toch?’’ werd lacherig door de zaal geroepen voordat de play knop werd in gedrukt. Afgelopen maandag was het weer tijd voor een editie van Wijzer kijken in NoLimit. Het onderwerp: seksualisering door muziek, waar of niet? De docu ‘Favela Funk’ had gelijk onze aandacht. De teksten van de liedjes die we hoorden…. eh tjaa. ‘’Ieder meisje droomt ervan een pik te nemen.’’ en ‘’Er zijn dikke kutjes, er zijn strakke kutjes.’’ waren een paar van de songteksten die zonder schaamte gezongen werden. Kortom, seks, seks, seks en nog meer seks, terwijl we de billen bijna van het scherm af zagen dansen.

Het werd gaandeweg steeds duidelijker dat vrouwen in Favela Funk vooral gezien worden als lustobject. De vrouwen in de favelas reageren daarop door gewoon mee te gaan in de machocultuur en ook vunzige liedjes te maken met tekst zoals: ‘’Als je man naar me zoekt, is het omdat hij van mijn kutje houdt’’ en ‘’Je moet onthouden, je man neukt ook met mij!’’ Heel schokkend dus. En misschien nog wel schokkender dat dit allemaal volkomen normaal is daar in de favelas.

Na de docu volgde een interessant debat over de stelling: seksualisering door muziek waar of niet? De conclusie was: waar! Het is nu eenmaal een feit dat de maatschappij waarin wij leven steeds meer om seks draait en muziek speelt daar wel degelijk een rol in. Verschillende big topics zoals drugs en geweld kwamen ook aan bod. “Het lijkt wel of het negatieve een viering wordt.’’ werd gezegd en de enige manier om daar wat aan te doen is met elkaar praten. ‘’We moeten het vaker hebben over onze problemen maar vooral over oplossingen.’’ Iedereen knikte instemmend. “Dat komt vast goed”, dacht ik bij mezelf, “want volgende maand is er weer een Wijzer Kijken!”

(BIJLMERenZO – Kadija & Shaneequa)