Wat betekent Srefidensi?

19 november was BIJLMERenZO bij de opening van de expositie van Imagine IC over de onafhankelijkheid van Suriname. 40 jaar geleden werd op deze dag de Surinaamse grondwet vastgelegd en 6 dagen later, op 25 november 1975, werd Suriname onafhankelijk. Dat is natuurlijk reden voor een prachtige tentoonstelling!

Tijdens de opening van de expositie van Imagine IC vertelde Tweede-Kamerlid Tanja Jadnanansing een mooi verhaal over de dag dat Suriname onafhankelijkheid werd. Ook sprak de nicht van Henri de Ziel over zijn grote bijdrage aan de Surinaamse taal en daarmee ook de onafhankelijkheid. Jessica Dikmoet las tenslotte een gedicht voor. Natuurlijk werd er nog gezellig nagepraat over wat de onafhankelijkheid toen én nu betekent.

Het woord Srefidensi is bedacht door Henri de Ziel, alias Trefossa. ‘Srefi’ is ‘zelf’ in het Sranan Tongo en ‘Densi’ betekent zoiets als ‘Doen’. ‘Srefidensi’ betekent dus ‘onafhankelijkheid’. Trefossa heeft trouwens ook het Surinaamse volkslied geschreven!

In de vitrines van de Openbare Bibliotheek zijn objecten te zien uit de voormalige tentoonstelling ‘De Betekenis van 25 november 1975’ van het Tropenmuseum en er zijn objecten toegevoegd door bezoekers. Nieuwsgierig? De expositie is tot en met 23 december 2015 te zien in de Vitrine van ons Buurtarchief in de Openbare Bibliotheek.

Meer info: www.imagineic.nl

BIJLMERenZO – Frédérique