Wijzer Kijken over mediaframing

Maandag 7 september was het weer tijd voor Wijzer Kijken. Deze keer ging het over mediaframing. Verschillende mediakanalen publiceren bewust berichten op een bepaalde manier om de mening van burgers en beeldvorming over bepaalde mensen of situaties te beïnvloeden. De documentaire ‘Gouda: een probleem van 10 miljoen’ liet zien  hoe de media, door berichten met hele stereotype beelden naar buiten te brengen, het publiek stuurt in het vormen van een mening. In de documentaire ging het over de Marokkaanse gemeenschap die zogenaamd zorgde voor overlast, terwijl dit niet het geval was. Na de documentaire volgde een gesprek met de twee aanwezige experts communicatiewetenschapper Bart Hamming en journalist Kevin Roberson. Er werd gedebatteerd over mediaframing en hoe jongeren hierdoor worden beïnvloed. Mogelijke oplossing om mediaframing tegen te gaan zijn o.a. meer diversiteit in mediaredacties en harder optreden van de ombudsman tegen deze vorm van racisme/discriminatie. Het was een interessante avond.

 

BIJLMERenZO – Naomi, Elvis en Allesya