Vrijheid van meningsuiting blijft ingewikkeld

BIJLMERenZO was weer bij de eerste Wijzer Kijken van 2015 in NoLIMIT. En hoe kan het ook anders dan dat het ging over vrijheid van meningsuiting! Naast de aanwezige jongeren waren er ook nog 2 experts: Tanja Jadnanansing, lid van de Tweede Kamer en Clarice Gargard, journaliste bij onder andere AT5.

We bekeken eerst een documentaire van Tegenlicht genaamd ‘Een partijtje Vrijheid’. Hierin was te zien hoe een aantal deskundigen hun hoofd buigen over lastige vragen: Wat is de definitie? Hoe vrij zijn we werkelijk? Zijn er beperkingen aan vrijheid van meningsuiting?

Toen we, na een korte pauze, verder gingen met de discussie, werden de volgende stellingen behandeld:

-&#822Onder vrijheid van meningsuiting valt ook ‘bespotten’ van religie.”

-&#822Vrijheid van meningsuiting geldt niet voor iedereen.”

-&#822Vrijheid van meningsuiting zou wel absoluut geformuleerd moeten worden.”

De belangrijkste punten die daar uit zijn gekomen is dat macht een grote rol speelt bij vrijheid van meningsuiting. Grote organisaties of de media kunnen beter hun mening verspreiden en hierdoor vallen de meningen van de ‘normale mens’ weg. Ook kun je niet altijd je mening uiten tegenover hogere machten, omdat de consequenties voor jou dan groot kunnen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je tegenover je baas niet alles kan zeggen, omdat die de hogere macht heeft en bijvoorbeeld in staat is om je te ontslaan.                                                   Een ander punt was dat er op scholen meer aandacht moet komen voor het uiten van je mening. Hierdoor leren mensen goed hun mening te formuleren. Het kan er ook aan bijdragen dat andere mensen zich minder snel beledigd of gekwetst zullen voelen.

Het was al met al een zeer leerzame avond over ‘vrijheid van meningsuiting’, waar belangrijke punten uitgekomen zijn. Toch ben ik van mening dat er altijd verschillende meningen zullen zijn over dit beladen onderwerp. Vrijheid van meningsuiting blijft een ingewikkeld thema.

BIJLMERenZO – Samantha