Rituele inwijding Kabra Masker bij CBK Zuidoost

Kunst gecombineerd met winti spiritualiteit! Op donderdag 15 januari maken redacteur Meredith en ik (ook wel het Whatstredingduo) dit mee bij CBK Zuidoost. Het kabra masker wordt hier ritueel ingewijd. Het masker is een kunstwerk van kunstenaar Boris van Berkum, en zal bezoekers van de jaarlijkse Keti Koti herdenking in het Oosterpark misschien wel bekend voorkomen. Het masker werd gebruikt om de voorouders tijdens deze herdenking te verwelkomen.

Gelukkig werd het masker goed geïntroduceerd door Winti priesteres Marian Markelo, want wij kenden het nog niet en dat was toch even schrikken. Maar de ritmes die de Untold percussiegroep sloegen, gaven een sfeer waardoor we ons toch op ons gemak voelden. Ook werden we voorgesteld aan de Leba. Ik kende ‘leba’ alleen als scheldwoord. Maar wist jij dat de Leba volgens de winti cultuur het onzichtbare vuil komt reinigen? De ritmes van Untold en de wijze winti cultuur lessen van de winti priesteres maakte de kennismaking in plaats van eng toch leuk en heel interessant. Ben je benieuwd hoe het masker en de goden eruit zagen? Check dan snel het fotoalbum hieronder! Het Kabramakser zelf kan je in ‘’levende’’ lijven nog zien tot 28 februari in de tentoonstelling bij CBK Zuidoost in de groepsexpositie ‘MOM: maskers in de kunst van NU’ met werk van 10 internationale kunstenaars waarin het thema masker wordt verbeeld.

BIJLMERenZO – Shaneequa