Dear white people

White Supremacy, Racisme, Blackface en de zoektocht naar je identiteit komen deze begrippen jou bekend voor? Op donderdag 8 januari 2015 werden Shaneequa, Meredith en ik (Justin) als redactie van BIJLMERenZO op een aparte manier ermee geconfronteerd. We bezochten de voorpremière van de comedy Dear White People in ons Bijlmerparktheater. Waargebeurd en comedy, dat leek ons een interessante combi en we zijn niet teleurgesteld!

De film speelt zich af op een blanke Universiteit in Amerika. Op die school zijn er vele rassen vertegenwoordigd: de Afro-Amerikanen, de latino’s en de blanke Amerikanen. Ieder heeft weer zijn of haar eigen groepje waar ze mee omgaan, zoals kakkers, hiphoppers en krantenkoppen. Deze groepjes zorgen voor spanningen op de Universiteit, omdat elke groepje zijn eigen specialiteit heeft. Zo hebben de Afro-Amerikaanse studenten rijst met kip, de blanke studenten hebben hun privileges, ofwel beloningen en de latino’s (halfbloedjes) kunnen genieten van zowel de kip als de privileges, al kunnen ze maar een keer kiezen waar ze bij willen horen. Je kunt het denk ik al raden. De blanken willen de donkere studenten hun kip en visa versa. Doordat beide groepen van elkaars specialiteit willen genieten, ontstaat er een identiteit crisis. Hierdoor komen vele grappige momenten aanbod, zoals een donkere dame die er alles aandoet om de aandacht te trekken van blanke studenten, door met blauwe ooglenzen en blond haar te lopen. En een feest dat door blanke studenten is opgericht waarbij alle blanke studenten als een donker persoon gekleed gaan, op hiphop muziek te dansen en hun gezicht te schminken, om één nacht als een donker persoon te leven.

Na de film kon het publiek natuurlijk niet wachten om hun mening te laten horen. Een aantal mensen uit het publiek gaf aan dat alles wat er in de film voorkwam ook overeenkomt met de cultuur van Nederlandse Universiteiten. De discussie bracht gevoelige onderwerpen naar boven, zoals het gebrek aan zwarte mensen aan de top en witte privileges. Het beste antwoord op alle vragen is: blijf jezelf en accepteer wie je bent. Pas je wel aan aan je omgeving, maar op een dusdanige manier dat je nog steeds jezelf bent. Zo kun je met iedereen een fijne omgang hebben.

De film Dear White People draait nu in de bioscoop en is zeker een aanrader!

BIJLMERenZO – Justin