WHAT’S TRENDING#3: African Fashion

African fashion duikt de laatste tijd overal op. Niet alleen in natural hair, maar ook in accessoires en kleding komen steeds meer Afrikaanse invloeden terug. Is dit een modetrend of is het meer dan dat? Wordt de rijke Afrikaanse cultuur eindelijk geaccepteerd in Nederland? Om jou te inspireren maakten de fashion reporters van BIJLMERenZO African fashion foto’s bij het evenement van Afro Chic en op straat.

BIJLMERenZO – Meredith & Shaneequa

 

Interessante reacties via Facebook, die we graag willen delen: 

Bēylula YosYk: “Goede vragen allemaal. Voor iemand uit Eritrea ben ik opgegroeid met mijn roots en bestaat afrikaanse cultuur niet. Wat is dat? African Fashion? Ik zie heel veel prints vaak uit West aAfrika die word gebruikt voor kleding. Is dat African Fashion? Eritrea heeft 9 verschillende bevolkingsgroepen met alle mooie kledingdrachten. Dat is mijn referentiekader. Ik heb Ghanese vrienden die weer een hele andere kledingstijl hebben. African music? Altijd met dezelfde beat & shaking your ass etc, Ik ken dat niet, Ik ken een andere beat en een shoulder shake als dans  En zo gaat het maar door. Ik word een beetje moe van de generalisatie van Afrika als continent. Acceptatie van rijke culturen in Afrika zou het moeten zijn. En dat gaat samen met het erkennen van de verschillen en het benoemen en te leren kennen. Let’s embrace the diversity in countries & be united in that.” 

Marleen de Witte: “Goed gezegd Bēylula. Het is prachtig al die positieve interesse in Afrikaanse cultuur/muziek/mode de laatste tijd, maar soms vraag ik me ook af of hierin niet ook het gevaar van een ‘new single story’ schuilt. Laten we vooral de vele verhalen horen en de vele stijlen zien.”

Wil je meer horen over single stories en stereotypen? Bekijk dan deze inspirerende lezing van een schrijfster uit Nigeria:

http://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story