Expositie – BELIEVE IT OR NOT

Leerlingen van het Bindelmeer College uit klas 2J maakten samen met Zanillya en theoloog Rikko Voorberg persoonlijke raps en preken over hun religieuze ervaringen. Op donderdag 19 juni 2014 vond de expositie BELIEVE IT OR NOT plaats in Imagine IC gevolgd door een debat over rituelen.

IMG_9937
Tijdens de inloop van de expositie waren er foto’s, filmpjes, teksten en opnamens van de leerlingen van klas 2J te vinden. Verschillende soorten meningen kwamen naar voren over religie. De focus lag vooral bij de Moslim traditie en het Christendom. Tijdens de inloop konden de bezoekers onder genot van een hapje en een drankje genieten van de tentoonstelling.

Na de introductie werden de gasten naar de zaal begeleid, waar zij welkom werden geheten door Marlous Willemsen, directrice Imagine IC en Rikko Voorberg, theoloog (opleiding gevolgd tot dominee) presentator van het debat.

IMG_0006
Soeroedj Baladien nam de bezoekers mee in zijn ochtendritueel, een ‘Pooja’  uit het Hindoeisme. Daarna volgde een spectaculair optreden van de theatergroep Untold die een Surinaams Winti ritueel uit het toneelstuk OBIA lieten zien. De bezoekers waren zeer onder de indruk en reageerden erg verrassend op het stuk.

IMG_0040
Na de optredens deelde Pooyan Tamimi Arab (Utrecht Universiteit), zijn mening en ervaringen over religie. Volgens Pooyan doet Nederland zich erg tolerant voor, terwijl hij tijdens zijn tweejarig verblijf in Amerika een andere vorm van tolerantie heeft mee gemaakt. Zo dragen mensen met verschillende religies op straat in New York hun eigen kledingdrachten, iets wat in Nederland niet als zelfsprekend gezien wordt. In Nederland mag iedereen geloven wat hij/zij wil, zolang de culturele uitingen binnenshuis worden gehouden.

Hester Dibbits, leraar Reinwardt Academy, deelde haar mening en visie over de voorstellingen en stelde de hoofdspreker van het debat een aantal vragen: Wat is nou eigenlijk een ritueel en hoe is in de loop van de tijd de vorm veranderd van de rituelen?

IMG_0118
Vervolgens gaf Crispin Paine, journalist van objecten, kunst en religie uit Engeland, eregast van het evenement, zijn visie over de waarde van rituele objecten en de relatie tussen cultureel erfgoed dat te vinden is in verschillende Westerse musea. Als afsluiting werd het publiek in het gelegenheid gesteld om vragen te stellen en te discussiëren. Na afloop konden de bezoekers gezellig verder blijven netwerken en napraten over deze interessante materie.

BIJLMERenZO – ObaaYaa & Cher