Grote veranderingen voor Amsterdam Zuidoost

Weet jij nog wat je deed op woensdag 19 maart? Waarschijnlijk heb je toen gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor de stadsdeelverkiezingen van Amsterdam Zuidoost. Verkiezingen brengen altijd veranderingen met zich mee, maar voor het stadsdeel Amsterdam Zuidoost waren deze veranderingen dit jaar extra groot.

 

Alle stadsdelen van Amsterdam waren eerst opgebouwd volgens het dualistische stelsel: er was een stadsdeelraad en een apart dagelijks bestuur.  Amsterdam werkt nu volgens het monistische stelsel. De stadsdeelraden zijn voor heel Amsterdam afgeschaft en bestuurscommissies zijn hiervoor in de plaats gekomen.

 

De gemeenteraad, burgemeester en wethouders zijn verantwoordelijk voor alle stadsdelen in Amsterdam. De bestuurscommissie van het stadsdeel gebruikt dit beleid om zelf aan de slag te gaan in de buurt. Zo zijn zij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de organisatie van afval inzameling, het onderhouden van parken en het schoonhouden van de straten. Het stadsdeel heeft nu dus minder ‘zelf’ voor het zeggen. De bestuurscommissie in Amsterdam Zuidoost bestaat uit een algemeen bestuur, waarvan een dagelijks bestuur onderdeel is. Het algemene bestuur in Amsterdam Zuidoost bestaat uit dertien leden, het dagelijkse bestuur uit drie leden.

 

Benieuwd of jouw stem in maart heeft geteld? In de bestuurscommissie van Zuidoost heeft de PvdA vier zetels, GroenLinks en D66 twee, en de VVD, ChristenUnie, PVVA, OZO en platform Zuidoost één. Partijen zoals het CDA en Bijlmer Style wisten geen zetels te bemachtigen.

15
Tjeerd Herrema, de meest recente stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost, zal afscheid nemen op donderdag 10 april. De nieuwe stadsdeelvoorzitter wordt benoemd op 7 april. Er breekt dan een nieuw hoofdstuk aan voor het stadsdeel Zuidoost.

BIJLMERenZO – Rebekah